Hayvancılık; ekonomik değeri olan hayvanların
yetiştirilmesi, çeşitli şekillerde yararlanılması ve pazarlanması olayıdır.
Hayvancılık insanların beslenmesinin yanı sıra dokuma ve deri sanayisine
ham madde sağlayan ekonomik bir faaliyettir. Ülkemiz doğal koşullar itibariyle
hayvancılık için elverişli şartlara sahiptir. Kırsal kesimlerde hayvancılık
tarımın sigortası durumundadır. Tarım ve hayvancılık birbirini destekler. Örnek
: Şeker fabrikaları çevresinde besi hayvancılığının gelişmesi.
Doğu Anadolu Bölgesinde iklim ve yer şekillerinin
tarımsal faaliyetleri olumsuz etkilemesinden dolayı bölgede birinci ekonomik
faaliyet hayvancılıktır. Türkiye hayvan varlığı fazla olan bir ülkedir. Ancak
hayvanlarımızın et, süt, yumurta, yapağı verimleri düşüktür. Türkiye’de hayvancılık, artan nüfusun beslenmesinde ve endüstri ham maddesi
olması açısından önemli bir yer tutar. Tarımsal üretimin % 40’ı, ulusal
gelirimizin yaklaşık % 20’si hayvancılıktan sağlanmaktadır. Dış ticaretimizde hayvancılık % 15’lik bir
paya sahiptir.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder