Hayvancılığı Etkileyen Faktörler


        Türkiye'nin sahip olduğu hayvancılık potansiyelini daha iyi değerlendirebilmesi için aşağıdaki çalışmaların yapılması gerekir.
-    Hayvan soyları ıslah edilmeli
-    Otlaklar ıslah edilmeli ve korunmalı
-    Besi ve ahır hayvancılığı yaygınlaştırılmalı
-    Erken kesim önlenmeli
-    Yem üretimi artırılmalı
-    Hayvan hastalıkları ile mücadele edilmeli
-    Üreticilere krediler sağlanmalı ve pazarlama imkânları artırılmalıdır.



         Bugün dünyanın hayvancılık bakımından ilerlemiş ülkelerinde yetiştirilen hayvanların sayısından çok verim dereceleri önemli yer tutmuştur. 
Türkiye'nin tabiat ve iklim şartları bakımından hayvancılığa elverişli olduğu söylenebilir. Bu arada bölgeler göz önüne alınacak olursa Doğu Anadolu Bölgesi geniş otlakları ile hayvancılığın en yaygın olduğu kesimdir. Bu bölgede daha çok koyun ve sığır yetiştirilir.         
Ülkemizde hayvan sayısı yüksek olmakla birlikte hayvan yeminin büyük ölçüde mera ve samana dayanması hastalıklarla mücadele ve pazarlama imkânlarının sınırlı oluşu hayvan yemleri ile hayvan ürünleri fiyatları arasındaki dengesizlikler yüzünden hayvancılığın iktisâdi yönden arzu edildiği şekilde geliştiği söylenemez.
       
 Türkiye'nin konumu ve değişik ekolojik yöreleri hayvancılığa elverişli olup ülke harekete geçirilmemiş büyük potansiyellere sahip bulunmaktadır. Hayvancılık alanında sayı bakımından zengin çeşitli hayvan varlığı bulunmaktadır ama bunların içinde soyları iyileştirilememiş düşük verimli yerli ırklar çoğunluktadır. Öte yandan bulaşıcı ve salgın hastalıkların tehdidi çayır ve meraların tarıma açılmış olması yem bitkileri üretiminin yetersizliği ve yem açığının bulunması bu kesimin başlıca problemleri olarak dikkati çekmektedir. Türkiye'nin hayvan nüfusu dünya ülkeleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.
        
         Bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de hayvanların çeşitliliği ve sayısı tek başına önemli değildir. Sayıları kadar verimliliği de önemlidir. Bununla ilgili olarak şöyle bir örnek verelim. Yurdumuzda en iyi cins ineklerin yıllık ortalama süt verimi 700-800 öteki cinslerin ise 150-500 kilogramdır. Fakat iyi hayvan cinslerinin beslendiği bazı ülkelerden F.Almanya’da bu miktar 3000 Hollanda ve Danimarka’da ise 4000-5000 kilogramı bulur. Et verimide aynı özelliği gösterir.
         Son yıllarda tarım alanlarının genişletilmesi tarım ürünleri bakımından olumlu sonuçlar vermiştir. Fakat bu durum mera ve çayırların azalmasına yol açarak hayvan besleme imkânlarını azaltmıştır. Bununla birlikte bazı yıllarda kuraklık yüzünden ot ve yem bitkileri yetersiz kalmakta bu da hayvancılığımızı olumsuz etkilemektedir. Kuraklığın üst üste olduğu yıllarda bu durum daha da kötüleşir. Bu sebeple; son yıllarda yem bitkileri şeker pancarı küspesi gibi hayvan yemi olarak kullanılan fabrika artıkları üretimine önem verilmektedir. 













1 yorum: