Türkiye'nin sahip olduğu hayvancılık potansiyelini daha iyi değerlendirebilmesi için aşağıdaki çalışmaların yapılması gerekir.
- Hayvan soyları ıslah edilmeli
- Otlaklar ıslah edilmeli ve korunmalı
- Besi ve ahır hayvancılığı yaygınlaştırılmalı
- Erken kesim önlenmeli
- Yem üretimi artırılmalı
- Hayvan hastalıkları ile mücadele edilmeli
- Üreticilere krediler sağlanmalı ve pazarlama imkânları artırılmalıdır.
Bugün dünyanın hayvancılık bakımından
ilerlemiş ülkelerinde yetiştirilen hayvanların sayısından çok
verim dereceleri önemli yer tutmuştur.
Türkiye'nin tabiat ve iklim şartları bakımından hayvancılığa elverişli olduğu
söylenebilir. Bu arada
bölgeler göz önüne alınacak olursa Doğu Anadolu Bölgesi geniş otlakları ile hayvancılığın en yaygın olduğu kesimdir. Bu bölgede daha çok koyun ve sığır
yetiştirilir.
Ülkemizde hayvan sayısı yüksek olmakla
birlikte hayvan yeminin büyük ölçüde mera ve samana dayanması
hastalıklarla mücadele ve pazarlama
imkânlarının sınırlı oluşu hayvan yemleri ile hayvan ürünleri fiyatları
arasındaki dengesizlikler yüzünden hayvancılığın iktisâdi yönden arzu edildiği
şekilde geliştiği söylenemez.
Türkiye'nin konumu ve değişik ekolojik yöreleri hayvancılığa elverişli olup
ülke harekete geçirilmemiş büyük
potansiyellere sahip bulunmaktadır. Hayvancılık alanında sayı bakımından zengin
çeşitli hayvan varlığı bulunmaktadır
ama bunların içinde soyları
iyileştirilememiş
düşük verimli yerli ırklar çoğunluktadır.
Öte yandan bulaşıcı ve salgın hastalıkların tehdidi
çayır ve meraların tarıma açılmış olması
yem bitkileri üretiminin yetersizliği ve yem
açığının bulunması bu kesimin başlıca problemleri olarak dikkati çekmektedir. Türkiye'nin hayvan nüfusu
dünya ülkeleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.
Türkiye'nin konumu ve değişik ekolojik yöreleri hayvancılığa elverişli olup
Bütün ülkelerde olduğu gibi
Türkiye’de de hayvanların çeşitliliği ve sayısı tek başına önemli değildir.
Sayıları kadar verimliliği de önemlidir. Bununla ilgili olarak şöyle bir örnek
verelim. Yurdumuzda en iyi cins ineklerin yıllık ortalama süt verimi 700-800
öteki cinslerin ise 150-500 kilogramdır.
Fakat iyi hayvan cinslerinin beslendiği bazı ülkelerden F.Almanya’da bu miktar
3000
Hollanda ve Danimarka’da ise 4000-5000
kilogramı bulur. Et verimide aynı özelliği gösterir.
Son yıllarda tarım alanlarının
genişletilmesi tarım ürünleri bakımından olumlu sonuçlar vermiştir. Fakat bu
durum mera ve çayırların azalmasına yol açarak
hayvan besleme imkânlarını azaltmıştır. Bununla
birlikte bazı yıllarda
kuraklık yüzünden ot ve yem bitkileri
yetersiz kalmakta bu da hayvancılığımızı olumsuz etkilemektedir. Kuraklığın üst
üste olduğu yıllarda bu durum daha da kötüleşir. Bu sebeple; son yıllarda
yem bitkileri
şeker pancarı küspesi gibi hayvan yemi olarak
kullanılan fabrika artıkları üretimine önem verilmektedir.


Berbat
YanıtlaSil